6 întrebări pentru o relație puternică: crește adaptabilitatea cuplului vostru
Când vine vorba de o relație puternică, gândul meu zboară către metafora plantelor perene. În multe privințe, relațiile noastre sunt asemănătoare plantelor care se reinventează odată cu fiecare anotimp. Învățând să se adapteze la contradicțiile impuse de schimbare, acestea devin din ce în ce mai reziliente. Și la fel ca și plantele, relațiile noastre au nevoie de rădăcini puternice. În același timp, au nevoie și de flexibilitate pentru a se putea adapta cu ușurință la vânt, la frig, la căldură, secetă sau ploi. În timp, ele trec prin repetate cicluri de moarte și renaștere. Și, asemenea plantelor care își depășesc ghiveciul și au nevoie de un vas mai mare, relațiile noastre cresc și ele, impunând tranziția de la o etapă la alta.
Însă procesul de mutare a unei plante este unul delicat. Trebuie să luăm în considerare nevoile plantei și să alegem cu grijă vasul și solul în care o vom replanta. Se impune să facem tot posibilul pentru a o ajuta să supraviețuiască tranziției și să se adapteze noilor circumstanțe. La fel cum, atunci când ne pregătim să trecem de la o etapă a relației la alta – fie că e vorba de o tranziție de la ceva casual la o relație propriu-zisă, de la o relație propriu-zisă la mutat împreună sau căsătorie – aceleași principii se aplică.
Schimbarea ca proces necesar pentru supraviețuire
Fiindcă fiecare organism viu este constrâns să se schimbe. Schimbarea este necesară pentru supraviețuire. Dacă relația noastră rămâne la fel, devine stagnantă, se fosilizează și moare. Însă dacă schimbarea e prea bruscă și prea intensă, relația devine haotică și destabilizată. Așadar, pentru a supraviețui în acest dans continuu între vechi și nou, între ordine și surpriză, între flexibilitate și rigiditate, este esențial să ne dezvoltăm abilitatea de a ne adapta schimbării.
Vrei o relație puternică? Iată 6 întrebări care vă ajută să creșteți adaptabilitatea cuplului vostru
Cuplurile care rămân ferm ancorate în convingerile lor și refuză să accepte schimbarea sunt cele mai predispuse la eșec. În același timp, compromisul excesiv, în care unul dintre parteneri renunță complet la propriile nevoi pentru a-l satisface pe celălalt și a evita conflictul, nu se află într-o situație mai bună. În acest caz, s-ar putea într-adevăr să rămânem împreună ca și cuplu. Dar nu vom fi cu adevărat fericiți. Fiindcă într-o relație sănătoasă, soluția nu constă în a-i cere partenerului să se schimbe în timp ce noi rămânem la fel. Ci amândoi ne schimbăm, ne adaptăm și creștem.
Citește și Lista de calități a partenerului ideal.
Așadar, pentru a fi mai adaptabili, trebuie să conștientizăm ce anume aducem noi înșine (pozitiv sau negativ) în dinamica relației. Și apoi, să ne ridicăm ca și cuplu o serie de întrebări care să ne ajute să dezvoltăm adaptabilitatea relației:
- Mai funcționează această dinamică dintre noi? Dacă da, pentru cine? Dacă nu, pentru cine?
- Ce resurse interne sau externe ne vor ajuta să supraviețuim și să prosperăm în timpul acestei tranziții?
- Cum putem redistribui resursele noastre pentru a face față acestui moment?
- Ce vrem să păstrăm cu noi din etapa anterioară a relației pe măsură ce trecem la următoarea? Și ce anume vrem să lăsăm în urmă?
- Ce discuții trebuie să avem pentru a face această tranziție?
- Cum vom gestiona dificultățile de
- adaptare?
Abordând aceste întrebări cu transparență și curiozitate, poți identifica mai ușor temele de schimbare, resursele voastre ca și cuplu și identifica strategii concrete pentru viitor. O relație puternică, capabilă să facă față mai ușor provocărilor și să evolueze într-un mod sănătos se construiește întotdeauna în doi!
Află mai multe despre partenerul ideal pe pagina mea de Instagram.
FEATURED VIDEO
Schimbarea este necesară pentru supraviețuire.